București 41 Tur Virtual

Pornind de la arhiva documentară și spectacolul realizat în cadrul proiectului Bucuresti 41 Tur Retur, din anul 2016, se va crea o experiență vizuală originală pentru platforme VR.

În cadrul proiectului vor fi realizate două scene filmate în 360 de grade în cadrul Sinagogii Mari din București pornind de la doua scene din cadrul spectacolului. Evenimentele anului 1941 întamplate în Bucuresti în Sinagoga Mare vor deveni astfel disponibile unui public larg printr-o modalitate de expresie vizuală extrem de inovativă, filmare 360 de grade.

Cele două experiențe imersive vor fi disponibile pe platforme specifice si vor fi expuse între 3-12 noiembrie 2017 cadrul centrului CINETic (Str. Tudor Arghezi 3B, București) și ulterior în cadrul altor evenimente dedicate VR-ului și noilor media din București, precum și la nivel național și internațional.

Pentru programări: 0740894946

bucuresti41vr@gmail.com

Acest proiect cultural este  finanțat în cadrul Programului cultural București Oraș participativ de către Primaria Municipiului București prin Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti ARCUB.

București 41 – Tur Retur în cadrul Festivalului Dramaturgiei Românești

În data de 23 mai, București 41 – Tur Retur se va juca la Timișoara, în cadrul Festivalului Dramaturgiei Românești.

„Programată între 14 și 25 mai, ediția 2017 a FEST-FDR își propune să exploreze, prin spectacolele reunite în cele două module ale sale, o temă proprie umanității: IDENTITATEA. Este o temă ale cărei complexitate și plurivalență imprimă direcții de evoluție din cele mai variate perspective: identitar, individual, comunitar, social, cultural etc.”

București 41 – Tur Retur

Proiectul realizează o imersie în trecutul Bucureștiului cu destinația 1941 și are drept scop final producerea unui spectacol de teatru atipic, un tur teatral prin București, ce va avea ca focus comunitatea evreiască dispărută din oraș, dar a cărei importanță în dezvoltarea orașului a fost puternică. În anul 1941 are loc unul dintre cele mai tragice episoade din istoria Bucureștiului – Pogromul evreilor din 21-23 ianuarie.

Proiectul prezintă o problemă din trecut, extrăgând cauzele și efectele unei politici discriminatoare, pentru a preîntâmpina cazuri de agresiune. Bucureștiul este un oraș multietnic, multicultural și a cunoscut comunități de greci, armeni, turci, maghiari, evrei. Comunitatea de evrei a fost importantă prin număr, prin prezența culturală și economică. Echipa de cercetători a proiectului a condus o documentare aprofundată asupra fluxurilor culturale, cartierelor evreiești și a întregului oraș, în parteneriat cu Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din România, iar pe baza acestei cercetari s-a scris textul de spectacol.

„Tur-Retur 2016 – 1941 București” este finanțat de către Centrul Cultural al Municipiului București – ARCUB prin programului cultural București – Orașul in-vizibil și co-finanțat de Teatrul Evreiesc de Stat din București.

Parteneri

CINETic

Scopul proiectului CINETic este de a aduce în cadrul UNATC tehnologiile de ultimă generație existente în domeniu, pentru a putea dezvolta programe de cercetare și de învățământ raliate la valorile globale în domeniu și la stadiul de dezvoltare prezent în acest domeniu, precum și de a forma echipe de cercetare multidisciplinară.

Proiectul este cofinanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, în baza contractului de finanţare încheiat cu Ministerul Educației Naționale în calitate de Organism Intermediar (OI), în numele și pentru Ministerul Fondurilor Europene în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operațional Sectorial “Creșterea Competitivității Economice” (POS CCE).

2