Proiectul realizează o imersie în trecutul Bucureștiului cu destinația 1941 și are drept scop final producerea unui spectacol de teatru atipic, un tur teatral prin București, ce va avea ca focus comunitatea evreiască dispărută din oraș, dar a cărei importanță în dezvoltarea orașului a fost puternică. În anul 1941 are loc unul dintre cele mai tragice episoade din istoria Bucureștiului – Pogromul evreilor din 21-23 ianuarie.

Proiectul prezintă o problemă din trecut, extrăgând cauzele și efectele unei politici discriminatoare, pentru a preîntâmpina cazuri de agresiune. Bucureștiul este un oraș multietnic, multicultural și a cunoscut comunități de greci, armeni, turci, maghiari, evrei. Comunitatea de evrei a fost importantă prin număr, prin prezența culturală și economică. Echipa de cercetători a proiectului a condus o documentare aprofundată asupra fluxurilor culturale, cartierelor evreiești și a întregului oraș, în parteneriat cu Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din România, iar pe baza acestei cercetari s-a scris textul de spectacol.

„Tur-Retur 2016 – 1941 București” este finanțat de către Centrul Cultural al Municipiului București – ARCUB prin programului cultural București – Orașul in-vizibil și co-finanțat de Teatrul Evreiesc de Stat din București.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s